Anton

 

 

За майстора

 

 

Антон  Антонов е роден през 1953г. в град Ветово, Русенска област. Майстор на гъдулки. Член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и на Занаятчииската Камара.  

Първите  изяви като майстор на народни музикални инструменти са от регионално ниво.По- късно има участия в изложения в Национална изложбена зала с.Орешак, Търговище, София. С утвърждаването като майстор на народни музикарни инструменти представя изработените модели  в много национални панаири на занаятите, събори на танцовия и певческия фолклор-Златната гъдулка-Русе, Рожен, Копривщица, АЕК-Етър, с.Орешак, Разград.

Изработването на добра гъдулка е майсторлък, който не се учи за три дни. Антон е благодарен на вуйчо си, известния в този край Ветовски майстор и свирач Минчо Стойчев. От дете Антон е запленен от звуците, които излизат под сръчните пръсти на гъдуларя. И после решава и той да стане майстор, да прави такива вълшебни гъдулки, както вуйчо си.

 

Според майстора трябва да чувстваш дървото, да усещаш музиката. Ако имаш тази дарба и следваш пътя на предците си, на майсторите, можеш да намериш верния път към сърцата на хората. А най-голямата радост на майстора Антон Антонов е когато чуе някой да свири на гъдулка, да си каже:

„Тази гъдулка е моя!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

BNT

models